Organiseer jij dit jaar de kerstborrel van jouw team of bedrijf? Dan weet je vast wat voor uitdaging het is om van dit jaarlijks terugkerende borrel iets onvergetelijks te maken. Want hoe zorg je dat iedereen een geweldige middag of avond heeft zonder ieder jaar hetzelfde recept uit de kast te halen? Als cateraar heb ik in mijn leven al meerdere geslaagde of minder geslaagde kerstborrels mogen meemaken, dus hierbij een aantal tips om van die jaarlijkse borrel een onvergetelijke gebeurtenis te maken.

1. Begin op tijd met plannen
Oeps: het is december voordat je het weet! Doorgewinterde organisatoren beginnen al vroeg aan het plannen van de eindejaarsbijeenkomsten. Begin vroeg met het inventariseren van wensen en ideeën, en maakruim van te voren de keuze voor een locatie en programma. Natuurlijk kan je daarna nog meer invulling geven aan de dag, maar dit zorgt ervoor dat je favoriete locatie en cateraar nog ruimte heeft op de gewenste datum en dat er voldoende tijd is voor het uitvoeren van je ideeën.

2. Kies een thema
Het lijkt misschien cliché, een gethematiseerd kerstfeest, maar veel organisaties zweren bij een thema rond belangrijke evenementen. Het biedt namelijk houvast in het maken van keuzes. Door aankleding, entertainment, catering en dresscode allemaal in hetzelfde thema te houden, ontstaat er een lijn in de avond en voeg je iets extra’s toe.

3. Zorg voor verbinding
Wil je de nadruk leggen op vieren en bedanken? Zorg dan vooral dat er een informele sfeer ontstaat en dat iedereen het gezellig heeft. Onder het genot van een hapje en een drankje maken collega’s herinneringen, waardoor de band onderling nog sterker wordt. Dit kan door bijvoorbeeld aan lange tafels te dineren en tussen gangen door te rouleren, zodat er interactie ontstaat tussen de medewerkers. Zo stimuleer je dat men niet bij ‘het vaste groepje’ zit, waardoor er nog meer onderlinge verbinding en begrip zal ontstaan. En alle lagen doen mee, dus ook de directie mengt zich tussen de medewerkers.

4. Ga out of office
Je kan natuurlijk een borrel op het bedrijf houden, maar een kerstborrel wordt pas echt bijzonder wanneer je het buiten de muren van je kantoor viert. Kies voor een sfeervolle locatie waar je met iedereen kan borrelen of dineren. Of beter nog: ga naar buiten! Een winterse barbecue van bijvoorbeeld Grill’nSmoke in het bos is perfect om nieuwe energie in de groep te krijgen of iedereen samen te brengen.

5. Geef je bedrijfsvisie een rol
Een kerstborrel of kerstviering kan meer zijn dan ‘gewoon gezellig’. We zeiden het namelijk eerder al: medewerkers bedanken draagt bij aan de motivatie en het teamgevoel van medewerkers. Maar behalve terugblikken is het een perfecte gelegenheid om vooruit te kijken. Wat willen jullie het komende jaar bereiken? Wat is de visie van het bedrijf of de identiteit van de organisatie? Wanneer je je medewerkers meer wilt binden aan je bedrijf, is het een goed idee om dit terug te laten komen tijdens de borrel. Dat kan natuurlijk in de speech van de CEO, maar ook in de vorm van een thema, een jaarquiz of een verhalenverteller.

6. Behandel iedereen als gasten
Een avond wordt pas echt onvergetelijk wanneer iedereen een geweldige tijd heeft. Zie iedere medewerker als gast van je eigen feest. Zorg dat iedereen bij aankomst persoonlijk verwelkomt wordt, maak kerstcadeaus of bedankbriefjes zo persoonlijk mogelijk en zorg dat iedereen op zijn gemak is.

7. Maar het eten het middelpunt van de avond
De liefde van de man gaat door de maag. En eigenlijk: de liefde van iedereen gaat door de maag! Geef daarom extra aandacht aan de hapjes, gerechten en drankjes die je laat serveren. De schalen met bitterballen, plakjes worst en een gevuld eitje (hoe lekker dan ook!) die kennen we inmiddels wel en zorgen er alleen voor dat de maag gevuld wordt; een gesprek tussen de medewerkers zal het niet opleveren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een oesterman? Oesters geven de borrel net even dat tikje extra. Oesters zijn lekker en spannend tegelijkertijd en zorgen dat er verhalen los komen. Verhalen over de vakantie van afgelopen jaar in Franken. Verhalen van de eerste oester tijdens een foute date. Kortom oesters verbindt mensen! En dan komen we bij punt 8!

8. Reserveer een oesterman
Onze oestermannen zijn echte vakmannen die met passie van alles kunnen vertellen over de oesters en de mythes die zij met zich mee brengen, zonder daarmee op de voorgrond te treden. De oesterman doet de ware oesterliefhebber genieten van deze zilte traktatie, maar begeleiden ook de nieuweling met zijn of haar eerste oester. Het zal niet de eerste keer zijn dat hierdoor een nieuwe oesterliefhebber wordt geboren.

Wees er snel bij om een oesterman te reserveren, want in december is het topdrukte voor ons. Dus hoe sneller je erbij bent, des de meer kans dat jouw datum nog beschikbaar is. Een offerte aanvragen doe je heel makkelijk online of bel gewoon even met 0172-741688!

8 Tips voor het organiseren van een onvergetelijke kerstborrel!
Getagd op: