Hoeveel oesters heb ik nodig? Wat doet een oesterman precies? Zijn oesters gezond? Hier vind u alle antwoorden!

Hoeveel oesters heb ik nodig?
Het aantal oesters is afhankelijk van drie factoren. Ten eerste van de duur van uw feest, ten tweede van het aantal bezoekers en ten derde van uw budget. Wij openen gemiddeld 100 oesters per uur, wat tevens onze minimale afname is.

Maar niet iedereen eet oesters, kan ik dan niet minder nemen?
Wij houden rekening met 2 oesters per persoon, er zijn gasten die er 2 eten, er zijn gasten die er geen eten en er zijn gasten die er (veel) meer dan 2 eten. En tot slot is er een groep die wij weten te overtuigen dat oesters de moeite waard zijn om in ieder geval te proeven.

Wat doet de Oesterman precies op mijn feest?
De Oesterman mengt zich onder de gasten, terwijl hij ter plekke oesters open steekt. Hij vertelt wetenswaardigheden en anekdotes over oesters, maar zorgt ervoor nooit op de voorgrond te treden. Zijn enthousiasme en passie werkt aanstekelijk en hij weet menigeen open te stellen voor een nieuwe smaakbeleving.

Heeft de Oesterman iets nodig op locatie?
Nee, wij zijn volledig selfsupporting. Wij hebben alleen een plekje nodig om onze oesters weg te zetten.

Wat kost een Oesterman?
Wij serveren onze “Huisoester” – de Fine de Claire uit Bretange (F) – al voor € 2,00 per stuk. De enige kosten die hierbij komen zijn de reiskosten vanaf onze thuisbasis in Alphen aan den Rijn en de BTW. De vriendelijke lach van de Oesterman en het openen van de oesters zijn gratis! Ook binnen een straal van 10 kilometer vanaf Alphen aan den Rijn rekenen wij geen reiskosten. Voor een exacte offerte kunt u hier een offerte aanvragen.

Komen er nog extra kosten bij?
Nee, uw offerte is uw factuur en er zijn geen verborgen kosten. Of de Oesterman zou eventueel veel langer moeten blijven, dit gebeurt echter altijd in overleg.

Zijn oesters gezond?
Oesters zijn zeer gezond. Ze bevatten een hoog gehalte aan magnesium en zink. Deze twee mineralen spelen een belangrijke rol in de stofwisseling. Verder passen oesters prima in zowel een cholester-als een caloriearm dieet.
Het hoge zinkgehalte in oesters beschermt tegen verkoudheid. Mensen die een tekort aan zink hebben zijn veel vatbaarder voor verkoudheden. Doordat oesters altijd vers en onbewerkt zijn, blijft het zinkgehalte in tact en wordt het beter door het lichaam opgenomen.

Kun je van het eten oesters ziek worden?
Het consumeren van rauwe schelpdieren kan bij mensen met een verlaagde weerstand leiden tot gezondheidsklachten. Zoals bij veel andere rauwe producten vereist dit voorzichtige omgang met het product. Oesters moeten altijd gekoeld bewaard worden en in rauwe vorm, na het openen direct geconsumeerd worden.

Hoe dienen oesters bewaard te worden?
Na aankoop moeten oesters koel (3-5 °C) in het mandje, nooit in water, bewaard worden. Oesters kunnen betrekkelijk lang buiten het water in leven blijven. Oesters zijn houdbaar tot de t.h.t. datum op de verpakking. Gemiddeld is dat 9 dagen. Er moet altijd een druk op de verpakking blijven, zodat de oesters dicht blijven. Daarom is het verstandig op een geopende verpakking altijd iets zwaars te leggen, zodat de druk op de schelp blijft bestaan.
Oesters zijn vers als de schelp gesloten is. Indien de schelp iets open staat, kan een tik op de oester helpen. Sluit de schelp zich, dan is de oester nog geschikt voor consumptie.

Zijn oesters goed voor het libido?
Er wordt beweerd dat oesters lustopwekkend zijn. De bekende Spaanse verleider Casanova at volgens de overlevering wel 50 oesters per dag. Oesters zijn zeer rijk aan dopamine en aan zink. Dopamine stimuleert ons genotscentrum waardoor we blij worden. Zink is noodzakelijk voor de aanmaak van het mannelijk hormoon testosteron en de zaadproductie bij de man. Tsja, en die twee gecombineert met de juiste sfeer… Wetenschappelijk bewijs hiervoor is echter nooit geleverd. Waar de oester zijn seksuele faam aan dankt zal waarschijnlijk altijd een mysterie blijven, maar niet geschoten is altijd mis toch…