fbpx

Ingrediënten (4 personen)

– 2 eieren
– 2 eidooiers
– 100 g gedroogd broodkruim of panko
– 100 g bloem
– 500 g geklaarde boter
– 20 oesters
– peterselie, fijngehakt
– 1 citroen in schijfjes

De oerversie van dit gerecht komt uit American Cookery (1796) van Amelia Simmons, het eerste door een Amerikaan geschreven kookboek. Simmons geeft geen echte bereidingswijze, dus het is gokken naar de verhoudingen.

Klop twee eieren los met twee eidooiers. Meng broodkruim, bloem en snufjes zout en peper. Klaar de boter (boter laten smelten, schuim afspanen, vaste delen laten bezinken en de geklaarde rest overgieten). Open de oesters met een oestermes, snijd ze los en droog ze op een doek. Haal de oesters door de eieren en daarna door het bloem-broodkruimmengsel. Bak de oesters in een hete pan boter tot ze goudbruin zijn (gaat redelijk snel). Haal de gefrituurde oesters uit de pan en laat ze uitlekken op keuken- papier. Serveer met gehakte peterselie en citroenschijfjes.

Gefrituurde oesters