Waar komen onze oesters vandaan?

Het is hard werk op Île d’Oléron. (Foto: Foodteam.nl)

Dit is de vraag die wij het meeste te horen krijgen: “Waar komen de oesters vandaan?”. Onze oesters komen van het mooie eilandje Île d’Oleron! Maar dit is dan ook wel de meest beknopte uitleg…

Le Pont des Rêves (Brug der Dromen) op Île d’Oléron

Vlak voor de kust van het departement  Charante Maritime (ten zuiden van Bretange) ligt het eilandje Île d’Oleron en dit eiland ademt oesters. Langs de beschutte oostkant van dit eilandje kom je overal oesterkwekerijen tegen en ook het bekende Font Boyard ligt hier vlak voor de kust. Het landschap is bezaaid met claires en aan de Pont du Reves (Brug der Dromen) hangen geen slotjes met daarin de namen gegraveerd, maar beschreven oesterschelpen.

Nick Werkhoven (Foto: Foodteam.nl

Op dit mooie eiland woont ook de Brabander Nick Werkhoven met zijn Franse vrouw Christelle. Zo’n 25 jaar geleden was Nick hier op vakantie en werd smoorverliefd op het meisje wat worsten verkocht op de camping. Hij verhuisde voor de liefde naar Frankrijk en nam jaren later samen met Christelle het in 1970 opgerichtte oesterbedrijf van schoonpapa, François Fonteneau,  over. Het was even wennen voor de Fransen; Nederlanders hebben over het algemeen toch een andere kijk op het ondernemen dan de Fransen. Inmiddels is het bedrijf behoorlijk gegroeid en zijn de oesters van Fonteneau over de hele wereld te proeven en behoren zij tot de top van Frankrijk! De oesters zijn beloont met 19 prijzen, waaronder 11 verkregen op het Concours Général Egricole in Parijs. Dat is toch niet slecht voor een Hollander.. sorry… Brabander!

Waar komen onze oesters vandaan?