NIEUW: De Oester Webshop!

Het zijn bizarre tijden. Het Corona-virus heeft heel de wereld in zijn greep en dus ook Nederland. Heel de horeca ligt plat, evenementen en markten zijn afgelast en bruiloften worden verzet. De impact voor iedereen is enorm. Ook voor ons als cateraar en daarom hebben wij besloten om oesters te gaan bezorgen! Die pasta met ingeblikte bonen wordt op een gegeven moment ook een beetje saai, toch?

Helaas is de aanvoer van Franse oesters sinds 18 maart stil gevallen, maar in onze webshop kunnen wij wel vier heerlijke oesters van eigen bodem aanbieden! Hieronder nemen we het aanbod even door!

Grevelingen Creuse

De Zeeuwse Grevelingen creuse is een bodemcultuur oester die opgroeit in het Grevelingenmeer, het grootste zoutwatermeer van West-Europa. In de periode dat de oesters gaan ‘melken’ komt er oesterzaad –en eitjes vrij, welke samenkomen en uitgroeien tot larven. Op de oesterpercelen zijn lege mosselschelpen verspreid waarop de oesterlarven neerdalen. De larven hechten zich aan de mosselschelpen en groeien verder op. Na ongeveer 3 jaar zijn ze volwassen, volgroeid en geschikt voor consumptie.
De Grevelingen creuses zijn grillig en langwerpig van vorm met een relatief diepe schelp. Ze hebben op de bodem veel vrijheid om te groeien, waardoor geen enkele oester identiek is van vorm.
De smaak van het oestervlees wordt bepaald door de bodem waarop deze schelpdieren groeien. Het Grevelingenmeer is een relatief klein gebied met een stabiel klimaat. Deze oester wordt verrijkt met een specifieke, licht zoete smaak waarbij het zilte van het Grevelingenmeer de boventoon voert.

Aquanostra

De Aquanostra, wat ‘onze wateren’ betekent, ontwikkelt haar specifieke smaak en eigenschappen in zowel de Zeeuwse als Portugese wateren. De oesters worden in Zeeland geboren en gekweekt in het eigen broedhuis van Roem van Yerseke. Na ongeveer twee maanden groeit het broed verder op tot 1 cm in het mooie Oosterscheldewater. Daarna verhuizen ze naar Setúbal in het zuiden van Portugal. Hier groeien ze verder in langwerpige zakken van kunststof gaas die boven de bodem hangen. Ze worden met liefde en vakmanschap in eigen beheer begeleid. Door het heerlijke zonnetje groeien ze relatief snel uit tot consumptieoester. Een arbeidsintensief proces, én dat proef je ook!
Door het kweekproces in zakken, waarbij de oesters door het getij en de golven constant langs elkaar heen bewegen, krijgt deze unieke oester een korte, brede en diepe schelp.
De oester dankt haar specifieke smaak aan de Portugese rivier ‘Sado’ welke gevoed wordt door het voedselrijke water uit de oceaan. De rivier mondt uit in de delta van Sétubal waar de Aquanostra opgroeit. De romige oester in de mooie, goed gevulde schelp verrast door een zachte, zoete smaak met een vleugje zilt.

Finesse de Zélande

De Finesse de Zélande is een kleine, maar bijzondere oester die haar levenslicht ziet in het eigen broedhuis van Roem van Yerseke. Vanaf het eerste moment wordt ze verzorgd en begeleid. Dit arbeidsintensieve proces maakt het mogelijk om de kwaliteit constant te bewaken. Als ze groot genoeg is, groeit ze verder op in driehoekige mandjes van kunststof gaas die boven de zeebodem van de Oosterschelde hangen.
Door het kweekproces in mandjes, waarbij de oesters door het getij en de golven langs elkaar heen bewegen, breken de groeiranden sneller af. Ze blijven relatief klein en krijgen de vorm die de Finesse de Zélande zo uniek maakt; een korte en diepe schelp waar veel ruimte wordt gecreëerd voor het fijne en elegante oestervlees.
Het zuivere, voedzame Oosterscheldewater zorgt voor de zilte smaak van deze zachte, romige oester. Met recht kan dit een hartig bonbonnetje uit de zee worden genoemd.

Platte Zeeuwse

De kweek van de platte oester vindt plaats op oesterpercelen in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Als de watertemperatuur zo’n 16 graden bereikt, beginnen de oesters te ‘melken’. Hierbij komen oesterzaad –en eitjes vrij, welke samenkomen en uitgroeien tot larven. Op de oesterpercelen zijn lege mosselschelpen verspreid waarop de oesterlarven neerdalen, zich vasthechten en verder opgroeien. De kleine oesters worden geoogst en uitgezet op de meest voedselrijke percelen waar ze intensief begeleid worden tot ze groot genoeg zijn voor consumptie.
Opvallend is de unieke ronde en platte schelp waarop de mooie groeiringen goed zichtbaar zijn. Ondanks de platte vorm van de schelp is deze goed gevuld met romig, delicaat oestervlees.
Net als bij wijndruiven wordt de smaak van de oester bepaald door de bodem waarop ze groeien. Het specifieke kenmerk van dit zilte Zeeuwse kroonjuweel in de fluweelzachte, enigszins zoete smaakbeleving.

Ga snel naar de webshop en kijk of we ook in jouw gemeente komen!

NIEUW: De Oester Webshop!